Voor al jouw teksten kun je bij mij – Mies Blok – terecht. Artikelen, SEO webteksten, nieuwsberichten, verslagen, scripties, biografieën enzovoort. Ook schrijf en redigeer ik leermateriaal, bijvoorbeeld lesmodules over de zorg en methodes Frans.

Ik ben benieuwd waar ik jou mee kan helpen. Graag denk ik met je mee en zorg ik voor de beste kwaliteit. Bij mij kun je rekenen op een grote betrokkenheid, veel inlevingsvermogen, constructieve feedback en nog veel meer. Ik sta voor je klaar.

Ik zorg voor een duidelijke, vlot leesbare en foutloze tekst. Een teskt die aanspre|

Voor al jouw teksten kun je bij mij – Mies Blok – terecht. Artikelen, SEO webteksten, nieuwsberichten, verslagen, scripties, biografieën enzovoort. Ook schrijf en redigeer ik leermateriaal, bijvoorbeeld lesmodules over de zorg en methodes Frans.

Ik ben benieuwd waar ik jou mee kan helpen. Graag denk ik met je mee en zorg ik voor de beste kwaliteit. Bij mij kun je rekenen op een grote betrokkenheid, veel inlevingsvermogen, creatieve ideeën en nog veel meer. Ik sta voor je klaar.

Ik zorg voor een duidelijke, vlot leesbare en foutloze tekst.

 

Schrijven

Een duidelijke, vlot leesbare en aantrekkelijke (web)tekst nodig? Ik hoor graag jouw wensen. We bespreken de kern van de tekst, het doel, de doelgroep, de stijl en toon van het stuk en alles wat je verder belangrijk vindt.

Krachtige tekst

Ik kan zelf onderzoek doen voor jouw tekst, bijvoorbeeld via internet. Interviews afnemen kan natuurlijk ook. In alle opzichten denk ik op een positieve en creatieve manier met je mee.  

Een krachtige tekst is begrijpelijk, helder en vlot leesbaar. Alle informatie komt in een logische volgorde te staan. Geen hele lappen tekst, maar voldoende wit en een aantrekkelijk geheel. Denk aan sprekende kopjes, quotes en eventueel een opsomming, kader of tabel.  

Een passend taalniveau is ook belangrijk. Eenvoudige taal of wat ingewikkelder met bijvoorbeeld meer vaktermen en beeldspraak; het is afhankelijk van de soort tekst, jouw doel en de doelgroep.  

Ik leg je de concepttekst voor en jij geeft je opmerkingen. Ik verwerk deze zorgvuldig en zet de puntjes op de i. Samen komen we tot een sterke, pakkende tekst.

Redactie

Van kleine tot grote tekstbewerkingen: ik ga zorgvuldig met jouw tekst aan de slag. Ik bekijk onder andere de structuur, de alinea-indeling, de zinsbouw, de spelling, de stijl en de toon van het stuk.

Begrijpelijke tekst 

Bij een begrijpelijke tekst is de boodschap helder, volgt de informatie logisch op elkaar en is de tekst vlot leesbaar.

Ik let bijvoorbeeld op verbindingswoorden zoals ‘maar’, ‘omdat’ en ‘vervolgens’. Dragen ze bij aan de duidelijkheid en leesbaarheid? En zijn alle woorden in de tekst nuttig? ‘Feitelijk’, ‘in principe’ en ‘eigenlijk’ kunnen meestal weg.

Vage bewoordingen maak ik concreet, passieve zinnen worden – waar dat beter en mooier  is – actief. Korte en langere zinnen worden afgewisseld; titel, kopjes en quotes vullen elkaar aan. En natuurlijk zorg ik voor de juiste zinsbouw en spelling.

Ook denk ik mee met de inhoud. Klopt het wat er staat? Hebben we de juiste focus? Zijn er aanvullingen nodig of kan er beter wat tekst weg? Ik doe concrete verbetervoorstellen en geef waardevolle feedforward

 

Correctie

Met de juiste schrijfwijze ziet jouw tekst er professioneel en verzorgd uit. Ik scan jouw tekst nauwkeurig op grammatica, spelling en interpunctie en zorg ervoor dat je een tekst terugkrijgt die helemaal klopt.

Correcte tekst

Soms is het kiezen. De data is onderzocht of de data zijn onderzocht? In de standaardtaal is alleen het meervoud juist, maar in ICT-teksten wordt vaak gekozen voor het enkelvoud en is dit ook verdedigbaar. 

‘Antiaanbaklaag’ of ‘anti-aanbaklaag’? Het kan allebei, maar met een streepje is het beter leesbaar.  

Ik beveel het hen aan of ik beveel het hun aan? Ik ga ervandoor of ik ga er vandoor? Lokatie of locatie? Hier is maar één manier goed …

Ik zorg voor de juiste schrijfwijze en dat deze consistent wordt gebruikt in de hele tekst.

De juiste interpunctie (het gebruik van leestekens) is ook belangrijk voor de duidelijkheid en leesbaarheid van jouw tekst. Wanneer komt er een komma, een dubbelepunt, een puntkomma en een punt? De juiste leestekens komen op de juiste plaats.

 

Onze samenwerking

Als mensen prettig met elkaar samenwerken, komen ze vaak tot het beste resultaat. Ik hecht dan ook veel waarde aan een goede samenwerking en communicatie.

Ik kom graag bij je langs om de opdracht door te spreken, maar je bent ook van harte welkom op mijn kantoor. Telefonisch overleg of mailen kan natuurlijk ook.

Als de tekst spoed heeft

Soms wil je de tekst gewoon snel klaar hebben. Ik zorg daarvoor en heb aan een paar woorden genoeg. 

Waar kun je op rekenen?

  • grote betrokkenheid en inzet;
  • veel inlevingsvermogen;
  • creatieve ideeën;
  • waardevolle feedforward;
  • flexibele en meedenkende houding;
  • snelle reactie;
  • aantrekkelijke, marktconforme prijs.

Portfolio 

Over mij

 

Betrokken, creatief en meedenkend: dat wil ik zijn en daar maak ik me sterk voor. Ik luister goed naar jouw wensen en vind het een uitdaging om steeds weer meerwaarde te bieden. ‘Ontzorgen’ past ook bij mij: ik zorg voor jouw tekst, het grotere geheel en de details.

‘In de natuur heeft alles een functie, net zoals in tekst’

In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur. Ik geniet van blauwe luchten, groene weiden en kleurige bloemen. Ook van de zee en het strand, en daarom ben ik blij dat ik in Den Haag woon.

 

De zomer is m’n favoriete seizoen, maar ik kan ook heel erg genieten van de herfst en de winter; van mooie kleurschakeringen, van donker en licht. En dan wil ik de lente niet vergeten. Het seizoen waarin alles weer tot leven komt en daarmee ook inspireert.

In de natuur heeft alles een functie, net zoals in tekst. Alles draagt op een unieke manier bij aan het geheel. Het een kan niet zonder het ander, elementen versterken elkaar. Er is variatie en afwisseling, eenheid, ritme en structuur. En dat blijft verwonderen.

Van jongs af aan houd ik van taal. Nog voordat ik kon lezen was ik met letters bezig en wilde ik ze begrijpen. Zo vroeg ik me af wat er toch op onze boiler stond. P-o-t-t-e-r-t-o-n. Gek genoeg vond ik lezen in mijn jeugd dan weer niet leuk. Ik vond het maar saai, dat ‘stilzitten’. Liever was ik in de weer met vriendinnen … 

Maar woorden en taal hebben altijd m’n aandacht getrokken. Daarnaast ben ik steeds meer op beeld gaan letten. Woord én beeld samen geven helderheid en glans aan dat wat gehoord, gezien en begrepen moet worden.

Opleidingen/cursussen
1995 -1991

Gymnasium, Amersfoort

1991 – 1992
Propedeuse Frans, Vrije Universiteit Amsterdam

1992 – 1997
Algemene Letteren, Vrije Universiteit Amsterdam
Hoofdrichting: Frans (Taalkunde)
Daarnaast: Taalbeheersing Nederlands, Spaans, Psychologie,
Economie, Kunstgeschiedenis, Informatica

2002
Cursus Eindredactie

2003   
Cursus Journalistiek

 
2019 
Cursus SEO tekstschrijven
Werkervaring

1998 – 2001   
Redactioneel assistent Van Dale Lexicografie bv, Utrecht
Redactie en correctie van teksten, beoordeling van kopij, controle van woordenboekbestanden, testen van programma’s.

2001 – 2007   
Senior medewerker communicatie Prismant, Utrecht
Schrijven, redigeren, corrigeren, taal- en tekstadvies. Samenwerken met drukkerijen, vormgevers, fotografen, auteurs. Contactpersoon voor vakbladen en kranten.

Vanaf 2007 
Freelance tekstschrijver, (bureau)redacteur
Schrijven, redigeren, corrigeren

Opdrachtgevers waarmee ik onder andere werk(te): gemeente Haarlemmermeer, Ikazia Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, jeugdkliniek Yes We Can Clinics, de uitgeverijen Malmberg,ThiemeMeulenhoff en Boom beroepsonderwijs, juridisch dienstverlener Codator, talentenbureau Q-Talent, trainingsbureau Harvest Academy, Instituut voor undefended leadership.